Analýza teplotně senzitivních mutantů nádorového supresoru p53 - Jagošová, Jana (2011)
Protein p53 je nádorový supresor, který hraje velmi důležitou roli při udržování genomové stability. Pokud je buňka vystavena některému ze stresových faktorů, dochází k rychlé stabilizaci a aktivaci proteinu p53. Aktivovaný protein p53 se může následně podílet např. na zastavení buněčného cyklu či na zahájení apoptózy. Somatické mutace TP53 jsou zaznamenány u 50% nádorových onemocnění. Většinu somatických mutací TP53 tvoří bodové mutace DNA-vazebné domény. Následkem bodové mutace genu TP53 vzniká v nádorových buňkách mutantní protein, jehož funkce a vlastnosti se od standardního proteinu p53 liší v závislosti na charakteru mutace. Tato práce se zabývá studiem funkčních vlastností teplotně závislých (td) mutantů p53. Teplotně závislé mutace reprezentují asi 10% mutací p53. Pomocí metody FASAY (functional analysis of separated alleles in yeast), která se v naší laboratoři využívá k rutinní analýze statutu proteinu p53 v klinických vzorcích, byl vytvořen soubor šesti td mutantů. U všech m