Charakterizace vazby nádorového supresoru proteinu BRCA1 k poškozené DNA - Fridrichová, Helena (2011)
Protein BRCA1 vzniká expresí nádorového supresoru, genu BRCA1, k jehož mutacím dochází často v souvislosti s rakovinou prsu a vaječníku. Protein BRCA1 je 1863 aminokyselin velký jaderný fosfoprotein, který se účastní mnoha procesů v buňce, jako je rozpoznání poškození DNA a jeho oprava. Přestože je protein tak velký, byly rozpoznány pouze dvě strukturní domény zodpovědné za vazbu k dalším proteinům nebo rozpoznání poškozené DNA. Centrální oblast proteinu je neuspořádaná, ale nachází se v ní oblasti zprostředkovávající vazbu k DNA. Gelovou elektroforézou byla studována vazba několika konstruktů centrální oblasti proteinu BRCA1 k různým strukturám DNA. Oblasti proteinu BRCA1 obsahující aminokyseliny 498-663 se váží preferenčně k nadšroubovicové DNA obsahující křížovou strukturu. Protein BRCA1 preferuje vazbu k nadšroubovicové DNA oproti lineární DNA. Struktury této oblasti proteinu se neváží preferenčně k cílové sekvenci identifikované při vazbě proteinového komplexu obsahujícího protein