Vliv operace idiopatické makulární díry na elektrofyziologickou funkci sítnice - Karkanová, Michala (2011)
Mnoho současných klinických prací dokazuje příznivý vliv pars plana vitrektomie (PPV) s peelingem membrana limitans interna (MLI) a plynnou tamponádou pro idiopatickou makulární díru (IMD) na morfologii makuly. Dokazují zmenšení či vymizení centrálního skotomu a metamorfopsií a především také zlepšení nejlépe korigované zrakové ostrosti (NKZO) do dálky i do blízka. Zhodnocení objektivního funkčního stavu sítnice je ale nadále diskutovanou otázkou. Práce se zabývá srovnáním elektrické funkce sítnice před a po operaci IMD s peelingem MLI a plynnou tamponádou. Do souboru bylo zařazeno 42 očí s IMD, u 3 pacientů jsme zařadili obě oči. Soubor tvořilo celkem 39 pacientů (28 žen, 11 mužů). Průměrný věk byl 66±7 let, medián 66 let. Soubor tvořili pacienti s transparentními optickými médii. U žádného z těchto pacientů nebyla nalezena přítomnost jiné makulární patologie než IMD. Nikdo neprodělal předchozí operaci sítnice. U všech pacientů byla v letech 2007-2009 na Oční klinice FN Brno provedena