Reconceptualising "mainstream" youth: An examination of young people's consumer lifestyles in the Czech Republic - Hráčková Pyšňáková, Michaela (2011)
Tématem předložené práce je ‘mainstreamová‘ mládež v pozdní modernitě. Koncept ‘mainstreamové’ mládeže je v této práci ukotven v debatě, která problematizuje strukturální a kulturální polarizaci ve výzkumu mládeže a současně kritizuje přílišnou zaměřenost obou přístupů na spektakulární nebo znevýhodněné skupiny mladých.‘Mainstreamová’ mládež a její každodenní zkušenost je zde chápána jako opomíjený element v sociologii mládeže (e.g. MacDonald and Coffield 1991, Miles 2000, 2002, Roberts 2011). Ve své disertaci se stavím kriticky k současnému výzkumu ‘post-revoluční’ mládeže v České republice a problematizuji zejména negativní konstrukce mainstreamové mládeže coby hédonistické, materialistické a pasivně konformní generace. Argumentuji, že tyto reprezentace jsou z velké části konstruovány skrze diskursy zaměřené na rizikovou mládež, které dominují v současném výzkumu mladých. Ve své práci se pokouším zjistit, co znamená být pro dnešního mladého člověka součástí mainstreamu skrze kvalitat