Léčba a screening retinopatie nedonošených (ROP) - Šenková, Kateřina, 1968-; Autrata, Rudolf, 1961-; Masarykova univerzita. Dětská oční klinika (2011)
Práce prokazuje bezpečnost a efektivitu transsklerální kryoterapie a transpupilární fotokoagulace diodovým laserem v léčbě retinopatie nedonošených (ROP). Byly hodnoceny strukturální změny, nejlepší korigovaná zraková ostrost a velikost refrakční vady v cykloplegii. Pro terapii ROP zony 2 a 3 se obě metody jeví jako srovnatelné a bezpečné, rozdíl byl nalezen ve vyším počtu očí s vysokou myopií po kryokoagulaci ve srovnání se skupinou po fotokoagulaci. Pro léčbu ROP zony 1 se kombinovaná terapie ukazuje jako efektivnější než samotná kryokoagulace nebo fotokoagulace.
In this work we compared safety and effectivity of transscleral cryotherapy and transpupillary diode laser photocoagulation in treatment retinopathy of prematurity (ROP). Structural outcomes, best corrected visual acuity and cycloplegic refraction were assessed. For treatment ROP zone 2 and 3 both methods are effective and safe, there is decrease in high myopia after laser therapy versus cryotherapy. For treatment ROP zone 1 combinated therapy shows better outcomes compared with cryo or photocoagulation.
Vedoucí práce: Rudolf Autrata
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2011
Keywords: cryocoagulation; fotokoagulace; kryochirurgie; kryokoagulace; retinopatie nedonošených; Cryosurgery; Light Coagulation; Retinopathy of Prematurity; disertace