Léčba a screening retinopatie nedonošených (ROP) - Šenková, Kateřina, 1968- (2011)
Práce prokazuje bezpečnost a efektivitu transsklerální kryoterapie a transpupilární fotokoagulace diodovým laserem v léčbě retinopatie nedonošených (ROP). Byly hodnoceny strukturální změny, nejlepší korigovaná zraková ostrost a velikost refrakční vady v cykloplegii. Pro terapii ROP zony 2 a 3 se obě metody jeví jako srovnatelné a bezpečné, rozdíl byl nalezen ve vyším počtu očí s vysokou myopií po kryokoagulaci ve srovnání se skupinou po fotokoagulaci. Pro léčbu ROP zony 1 se kombinovaná terapie ukazuje jako efektivnější než samotná kryokoagulace nebo fotokoagulace.