Is there a place for preferences? Fertility, Family and Work-Life Reconciliation - Post Communist Developments in the Czech Republic - Chromková Manea, Beatrice Elena, 1973- (2011)
Disertační práce Is there a place for preferences? Fertility, Family and Work-Life Reconciliation - Post Communist Developments in the Czech Republic je sociologickou a demografickou konceptualizací tématu plodnosti a rodiny. Text přestaví hlavní teoretická hlediska vysvětlující změny v reprodukčním chování a rodině. Ačkoli vysvětlování faktorů determinujících reprodukční chování v současných moderních společnostech přineslo postupně řadu teorií, někdy i poměrně protichůdných, tato práce se zabývá nově rozvinutou teorií založenou na preferenci životního stylu. Zdůrazňuje roli osobních preferencí při vysvětlování nízké úrovně plodnosti a změn rodinného systému. Zastřešující teoretický a konceptuální rámec, který je představen v této práci, je inspirován třemi teoretickými perspektivami: preferenční teorie Hakimové (2000, 2003), teorie konfliktních preferencí formulovanou Voasem (2003) a teorie plánovaného chování Ajzena (1991, 2010), a Ajzena a Fishbeina (1980, 2005). Mimo jiné tato...