Interaktivní metody ve výuce matematiky - Kafková, Marika (2010)
Je možné studentům výuku matematiky zpestřit, ulehčit a usnadnit její pochopení? Na tuto otázku odpovídá (do jisté míry) předložená disertační práce, která popisuje jednu perspektivní metodu vyučování - tzv. interaktivní výuku. Interaktivní výuka nabízí žákům zábavnější, méně stereotypní formu výuky, jejíž hlavní charakteristikou je aktivní zapojení studentů do celého procesu učení. Disertační práce je zaměřená na dvě možné formy interaktivní výuky, a to na výuku podporovanou e-learningem a výuku s využitím interaktivní tabule. Celá práce je rozdělena na čtyři základní části, přičemž pouze první je teoretická. Stručně charakterizuje dvě již zmíněné interaktivní formy výuky, které lze ve výuce matematiky uplatnit. Součástí jsou i zahraniční zkušenosti. V následujících dvou částech je ukázáno, jak je možné obě dvě formy ve výuce využít, zda opravdu znamenaly změnu ve výuce, jaké byly reakce studentů, u nichž se vyzkoušely, a jaké negativní či pozitivní ohlasy přinesly v realizovaných vý