Asymptotic behaviour of solutions of a real two-dimensional differential system with a finite number of nonconstant delays - Rebenda, Josef (2011)
V disertační práci je studováno asymptotické chování řešení reálného dvoudimenzionálního diferenciálního systému s konečným počtem nekonstantních zpoždění. V práci jsou uvedeny podmínky pro stabilní a nestabilní chování řešení a také podmínky pro existenci ohraničených řešení. Metody zkoumání jsou založeny na transformaci uvažovaného reálného systému do jedné rovnice s komplexními koeficienty. Asymptotické vlastnosti jsou studovány pomocí metody Ljapunov-Krasovského funkcionálu a vhodné varianty Wa\.zewského topologického principu