Prachové částice v prostředí a jejich vliv na osud a transport persistentních organických látek - Vrtílková, Tereza (2011)
Persistentní organické látky a polyaromatické uhlovodíky, které mohou být emitovány z antropogenních zdrojů do atmosféry v koncentracích vyšších než jsou přírodní, jsou v atmosféře rozdělovány mezi plynnou frakci a atmosférické částice. V obou frakcích pak podléhají degradačním chemickým reakcím nebo mohou být deponovány na povrchy suchou (adsorpce, sedimentace) a mokrou (vymývání dešťovými kapkami nebo vločkami sněhu) depozicí. V závislosti na svých fyzikálně chemických vlastnostech však mohou být tyto látky také transportovány na velké vzdálenosti. Předkládaná bakalářská práce se zabývá jak složením atmosféry, tak persistentními organickými látkami a procesy, kterým v atmosféře podléhají. Speciální pozornost je věnována prachovým částicím v atmosféře se zaměřením na roli, kterou hrají při degradační procesech, vymývání a transportu látek na ně vázaných.