Globální monitoring perzistentních organických látek ve vodním prostředí vzorkovací plavby - Krátká, Martina (2011)
Výsledky měření perzistentních organických polutantů (POPs) ve vodě a volném ovzduší prováděné během vzorkovacích plaveb poskytují cenné informace o jejich výskytu, osudu, transportu, míře uplatnění různých zdrojů i efektivitě celé řady úmluv zaměřených na omezení jejich výroby a užívání a na minimalizaci jejich dopadů na životní prostředí. Znalost rovnováhy POPs na rozhraní vzduch-voda, a tedy i porozumění jejich koloběhu, nabývá na významu i díky stálému rozšiřování skupiny organických kontaminantů vykazujících perzistentní chování. Cílem bakalářské práce bylo vypracování literární rešerše o výskytu a distribuci POPs v různých časoprostorových měřítcích. Praktická část pak zahrnuje vyhodnocení analýzy POPs u vzorků vody a vzduchu odebraných v roce 2010 během vzorkovací plavby uskutečněné ve Středozemním moři.