Hodnocení kvality ovzduší v Evropě pomocí sítě pasivního vzorkování MONET Europe - Draštíková, Pavla (2011)
V této bakalářské práci se věnujeme síti pasivního vzorkování kvality ovzduší v Evropě MONET-EU avýsledkům získaným za první rok její existence. Znečištění ovzduší a jeho negativní dopady se v poslední době dostaly do popředí veřejného zájmu. Nedostatek relevantních dat, zejména z rozvojových zemí, vedl zároveň k vývoji nových, jednodušších a levnějších metod odběru vzorků z ovzduší, mimo jiné k rozvoji techniky pasivního vzorkování, která je využívána i v projektech MONET. Hodnoty znečištění ovzduší jsou na jednotlivých lokalitách sítě MONET-EU na první pohled značně rozdílné. K jejich interpretaci však potřebujeme mít informace nejen o hladinách , ale i o zdrojích a emisích POPs, a jejich transportním potenciálu.