(Bio)senzory pro sledování hormonálně aktivních látek (endokrinních disruptorů) v prostředí - Bílková, Zuzana (2011)
Řada látek přítomných ve složkách životního prostředí působí na hormonální systém organismů různými mechanismy. Kromě chemické analýzy se ke zjištění přítomnosti těchto látek v enviromentálních matricích používají také nejrůznější biotesty pro zjištění anti/estrogenního nebo anti/androgenního potenciálu vzorků z prostředí. Za specifický typ biotestů lze považovat i biosenzory, tedy analytická zařízení obsahující biologickou součást (enzym, imobilizované buňky apod.). Cílem této bakalářské práce je připravit literární přehled o biosenzorech a jejich potenciálním využití při hodnocení endokrinní disrupce. V dílčích částech práce jsou diskutovány principy konstrukce senzorů, problematika endokrinních disruptorů a možnosti spojení obou oblastí v analýze životního prostředí.