Umělé deformace lebky člověka - Fňašková, Monika (2011)
Tato bakalářská práce se zabývá studiem umělých lebních deformací člověka. Jsou zde zmíněny kraniální deformace, jež vznikají patologickými procesy a kraniální deformace zapříčiněné uměle, avšak neúmyslně, nevhodnými podmínkami během růstu a vývoje dětské lebky. Uvedeny jsou geografické odlišnosti těchto deformací a jejich výskyt v různých obdobích lidských dějin, důraz je ale kladen především na typy a možné metody jejich vzniku. Práce popisuje důvody a příčiny vzniku deformací umělých, úmyslných, nebo také kulturních či etnických. Uvedeny jsou i případné zdravotní důsledky, zapříčiněné úmyslným deformováním krania. Cílem práce je podat ucelený přehled o této problematice.