Detstvo v histórii a prehistórii - Slobodníková, Ivona (2011)
V archeologických nálezoch sú často objavované rôzne artefakty spájané s deťmi žijúcimi v minulých populáciách, ktoré vypovedajú nielen o zmene charakteru a fázach detstva v rôznych obdobiach histórie a prehistórie, ale aj o ich živote, správaní a význame pre spoločnosť. Problémom je, že mnohé z nich sú neidentifikovateľné alebo ťažko rozpoznateľné, pretože chýba postup, ktorý by zaručil ich spoľahlivú interpretáciu. Jedným z najdôležitejších dokladov o tom, že deti v minulosti neboli iba pasívnymi členmi komunity, sú detské odtlačky prstov zanechané na keramických predmetoch. Praktická časť tejto práce je zameraná na meranie šírky epidermálnych líšt, ktoré boli zachytené na experimentálnej keramike vyrábanej súčasnými deťmi. Na 1838 odtlačkoch papilárneho terénu ruky 191 nedospelých jedincov bolo uskutočnených 5000 meraní, ktoré potvrdili, že šírku epidermálnych líšt možno použiť na odhad veku detí v priebehu rastu. Priemerné hodnoty získané zmeraním viacerých odtlačkov reprezentujú