Přirozený svět jako ekologický problém - Daněk, Tomáš (2011)
Moderní člověk nemá jednotný obraz světa. Žije ve svém přirozeně daném okolí a zároveň ve světě, který mu vysvětluje přírodní věda. Předmětem této práce je čtyřdílné pojednání o této dvojakosti z různých úhlů pohledu. Po úvodních prolegomenách k tématu práce a pojetí oboru Humanitní environmentalistiky, je první oddíl práce věnován podrobné analýze paradigmatického posunu v ekologii a jeho důsledkům pro environmentalismus a ochranu přírody. Na pozadí sporu o koncept ekosystému je vylíčen odlišný způsob chápání přírody ekosystémovými a postmoderními ekology, resp. vědci a ekologisty a jejich postoje k ústředním tématům ochrany přírody, jako jsou ekologická stabilita či biodiverzita. V závěrečné části kapitoly je pak nabídnut možný výklad tohoto sporu. Druhý oddíl práce sestává ze synopsí vybraných děl Hannah Arendtové, Jana Patočky a Martina Heideggera, které se zabývají významnými událostmi v dějinách novověkého poznání. Kapitola slouží též k zavedení kontextu výkladu pro další kapitol...