Čištění a aktivace povrchu skla plazmatem generovaným za atmosferického tlaku - Štěpánová, Vlasta (2011)
Práce se zabývá čištěním a aktivací povrchu skla plazmatem generovaným za atmosférického tlaku. Za použití dvou typů výbojů zkoumá změnu povrchových vlastností skla, jako je smáčivost povrchu - kontaktní úhel, drsnost povrchu, zbytkové organické látky na povrchu v závislosti na délce opracování v plazmatu a dalších parametrech výboje. Pro vyhodnocení výsledků byly použity metody povrchové analýzy AFM, LDI-TOF MS a měření kontaktního úhlu. Cílem práce bylo srovnání působení různých typů výbojů na aktivaci povrchu skla. Zlepšení adhezních vlastností skla po opracování plazmatem bylo ověřeno prostřednictvím adsorpce nanočástic zlata na sklo.