Protein p53/47 a jeho úloha v nádorech - Pilařová, Květa; Hrstka, Roman; Masarykova univerzita. Ústav biochemie (2011)
Jednou z izoforem nádorového supresoru p53 je N-koncově deletovaná izoforma označována jako p53/47, ΔNp53 nebo také p47, která postrádá prvních 40 aminokyselin, což se také odráží v odlišných vlastnostech tohoto proteinu. Doposud jsou známy dva mechanismy, které vedou k expresi p53/47 - alternativní sestřih a IRES regulovaná iniciace translace mRNA TP53. Z provedených výzkumů je dnes již zřejmé, že tato izoforma má vliv na regulaci transkripční aktivity p53, ale také se může samostatně uplatňovat při navození zástavy buněčného cyklu v G2 fázi nebo při spuštění apoptotické dráhy. Znalosti o regulaci, aktivitě a signálních drahách, v nichž se protein p53/47 uplatňuje, mohou hrát důležitou roli při objasnění mechanismů, kterými se buňka vyrovnává se stresovými podmínkami a které ovlivňují procesy, jako jsou např. karcinogeneze nebo apoptóza. Při analýze hladiny proteinů p53 a p53/47 v karcinomech mléčné žlázy u skupiny 44 pacientek byla detekována současná exprese obou těchto proteinů v 9
One of the isoforms of the tumor suppressor p53 is N-terminal deleted isoform, also called p53/47, ΔNp53 or p47 which lacks the first 40 aminoacids. This results in different properties of this protein. So far there are two known mechanisms leading to expression of p53/47 - alternative splicing and IRES-mediated translation of the TP53 mRNA. It is obvious from research that was already done that this isoform influences regulation of the p53 transcriptional activity, however it can also act individually in initiating of the cell cycle arrest in the G2 phase or in initiating of apoptotic pathway. Knowledge of regulation, activity and signal pathways in which the p53/47 protein is active may play an important role in explaining the mechanisms by which the cell respond to stress conditions and which influence processes such as carcinogenesis or apoptosis. The analysis of p53 and p53/47 proteins in mammary gland carcinomas in a group of 44 patients, revealed a simultaneous expression of bot
Vedoucí práce: Roman Hrstka
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2011
Keywords: karcinogeneze; mutace (biologie); nádorový supresor; nádory; p53; p53/47; TP53; carcinogenesis; mutation (biology); tumors; bakalářské práce