Interakce jatrorrhizinu se specifickým oligonukleotidem - Novák, Martin (2011)
V teoretické části práce je pojednáváno o struktuře nukleových kyselin a o metodách jejího studia. Dále jsou zde shrnuta fakta o zbytkové dipolární interakci a jejím využití ve strukturní biochemii. V experimentální části bakalářské práce jsme se pokusili charakterizovat komplex jatrorrhizinu se syntetickým DNA oligonukleotidem o nepalindromické sekvenci pomocí metod nukleární magnetické rezonance a molekulově dynamických simulací. Hlavním cílem bylo odhalení vazebného módu, jakým se alkaloid na DNA váže a popsat případnou sekvenční specifitu.