Studium struktury DNA kvadruplexů pomocí NMR spektroskopie - Svobodová, Barbora (2011)
Tato bakalářská práce se zabývá studiem vlivu ztráty adeninu v TTA smyčkách na změnu struktury G-kvadruplexu tvořeného lidskou telomerní sekvencí AG3(TTAGGG)3. S využitím NMR experimentů bylo zjištěno, že stabilita struktury se mění v závislosti na pozici chybějící báze, jako nejlépe uspořádaná struktura se jevil oligonukleotid s abazickým místem v pozici 19. Lidská telomerní sekvence AG3(TTAGGG)3 vytváří v roztoku K+ dva odlišné konformery hybridního typu kvadruplexu, označované jako hybridní typ 1 a hybridní typ 2. Ztráta adeninu v pozici 19 zvýhodňuje tvorbu jedné z konformací. Na základě sekvenčního přiřazení bylo určeno, že se jedná o hybridní typ 1.