Biodostupnost a mobilita toxických kovů v půdách a sedimentech - Tomečková, Zora (2011)
Bakalářská práce se zabývá biodostupností a mobilitou toxických kovů v půdách a sedimentech. Teoretická část práce sleduje jejich zdroje, výskyt a osud v prostředí. Věnuje se popisu jednokrokových a sekvenčních extrakcí vzorků půd a sedimentů a také technikám pasivního vzorkování. Poslední kapitola popisuje instrumentální metody pro stanovení kovů ve vzorcích, a to techniky atomové absorpční spektrometrie a techniky využívající indukčně vázané plazma. Experimentální část práce je věnována jednokrokovým extrakcím pro uvolnění obsahů kovů vázaných na určitou část matrice sedimentů, a to kovy slabě adsorbované na povrchu sedimentu, kovy vázané ve strukturách uhličitanů a kovy vázané na oxidy/hydroxidy železa a manganu. Vzorky sedimentů byly extrahovány činidly NH4NO3, CH3COOH a NH2OH∙HCl a byl stanoven obsah Co, Ni, Zn, Cd a Pb hmotnostní spektrometrií s indukčně vázaným plazmatem.