Hydromorfologický průzkum a hodnocení Svratky v severozápadním sektoru města Brna - Tůmová, Jitka (2011)
Tato bakalářská práce se zabývá problémem mapování a hodnocení morfologického a ekologického stavu vodních toků v České republice. Hlavním cílem této práce bylo pomocí upravené mapovací metodiky, která vychází z anglické metodiky Urban river survey, pro hydromorfologický monitoring zmapovat a zhodnotit část Svratky protékající městem Brnem. Hlavní parametry, které byly sledovány, jsou morfologie koryta, vegetační doprovod, okolní land use, opevnění koryta a přístupnost k toku. Práce tak popisuje praktické vyzkoušení mapovací metodiky v terénu. Její součástí je dále popis použité metodiky, celkové zhodnocení a návrhy na revitalizaci řeky Svratky v intravilánu Brna.