Změny půdní vlhkosti v okolí stanice J.G.Mendela - Hrbáček, Filip; Láska, Kamil, 1971-; Masarykova univerzita. Geografický ústav (2011)
Tato práce se zabývá hodnocením a popisem režimu objemové půdní vlhkosti v letech 2005 - 2010 na ostrově Jamese Rosse. Podklady pro práci pochází z meteorologické stanice na severním úpatí mesy Berry Hill v severní části ostrova. Hodnocení dat je zaměřeno na sezónní režim a krátkodobé výkyvy objemové půdní vlhkosti spojené se změnou teploty půdy a vzduchu. Jedná se o první analýzu objemové půdní vlhkosti z ostrova Jamese Rosse.
This thesis deals with the evaulation and description of the regime of volumetric soil moisture on James Ross Island through the years 2005 - 2010. Data for the work come from the meteorological station at the northern foot of mesa Berry Hill, the northern part of the island. The evaulation of data is focused on the seasonal regime and the short-therm fluctuations of the volumetric soil moisture related with the change of soil and air temperature. This thesis is the first analysis of soil moisture from James Ross Island.
Vedoucí práce: Kamil Láska
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2011
Keywords: permafrost; půdní vlhkost; permafrost; soil moisture; Antarktida; Ostrov Jamese Rosse (Antarktida); Antarctica; James Ross Island (Antarctica); James Ross Island; bakalářské práce; bachelor's theses