Transformace krajiny modelové části povodí Ponávky - Vysloužil, Lubomír (2011)
Krajina je v posledních několik staletích intenzivně přetvářena lidskou činností. Práce zhodnotí vývojové změny ve využití krajiny, změny v její struktuře a vliv těchto změn na ekologickou stabilitu a funkce krajiny v modelovém území části povodí Ponávky. Změny budou sledovány od roku 1876 do současnosti za použití starých mapových děl a leteckých snímků a dále geografických informačních systémů.