Krajinná struktura modelového území v povodí Třebovky - Hordějčuk, Martin (2011)
Tato práce se zabývá vývojem využití půdy a změnami v krajinné struktuře. Studovaným územím je modelová část povodí Třebovky. Pro porovnání změn v krajině byly vytvořeny mapy využití půdy za roky 1852 a 2011. Dále je blíže popisována krajinná mikrostruktura vybraných segmentů území. K lepšímu pochopení současného využití půdy bylo zájmové území rozčleněno na krajinné jednotky (mikrochory) ve dvou úrovních, u kterých jsou popsány návrhy změn ke zlepšení využití půdy.