Hydromorfologický průzkum a hodnocení Svratky v jižním sektoru města Brna - Kňažková, Michaela (2011)
Táto bakalárska práca sa zaoberá problematikou hydromorfologického hodnotenia vodných tokov. Rešeršná časť podáva prehľad a stručné porovnanie niektorých hodnotiacich metodík vyvinutých a používaných v rôznych krajinách a zameriava sa na odlišnosti hodnotenia riek v mestách a vo voľnej prírode. Hlavnou náplňou práce je vlastný hydromorfologický prieskum vodného toku Svratka v Brne, a to v úseku od bývalého jezu Riviera v Pisáreckej kotline po sútok Svratky so Svitavou, ktorý bol uskutočnený za použitia mierne upraveného formulára zavedenej britskej metodiky Urban River Survey.