Využití chorotypů v biogeografickém členění České republiky na příkladu hnízdících ptáků - Krásenská, Eva; Culek, Martin, 1960-; Masarykova univerzita. Geografický ústav (2011)
Předkládaná práce pojednává o chorotypech - skupinách druhů s podobným rozšířením - dravců (Accipitriformes) a sov (Strigiformes) hnízdících v ČR. Pro data popisující přítomnost či nepřítomnost 24 druhů v kvadrátech na území ČR o velikosti 10' délky a 6' šířky vyznačených geografickými souřadnicemi byl použit Baroni-Urbaniho & Buserův index podobnosti a následně klasifikační metoda UPGMA. Tak byly získány 4 chorotypy. Areál chorotypu 1 pokrývá celou ČR, areál chorotypu 2 má těžiště ve východní části republiky, areál chorotypu 3 zasahuje především vyšší polohy a chorotyp 4 je tvořen druhy, které mají v ČR západní hranici areálu.
The aim of this bachelor thesis is to identify chorotypes (= the assemblages of species with similar geographical distribution) of 24 species of Accipitriformes and Strigiformes nesting in Czech Republic. Baroni-Urbani & Buser’s similarity index was applied to the presence/absence data on grid of 10' longitude and 6' latitude delimited with geographical coordinates. 4 chorotypes was identified by using classification method UPGMA. Chorotype 1 has full-area distribution in Czech Republic, distribution of chorotype 2 is based eastward, chorotype 3 includes species nesting at higher altitudes and chorotype 4 includes species with western border of their distribution in Czech Republic.
Vedoucí práce: Martin Culek
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2011
Keywords: biogeografie; dravci; chorotypy; sovy; biogeography; birds of prey; chotypes; owls; Česko; Czechia; bakalářské práce; bachelor's theses