Vývoj odškrceného meandru Moravy v lokalitě Osypané břehy - Ondruch, Jakub (2011)
Bakalářská práce se soustředí na vývoj odškrceného meandru nížinného toku řeky Moravy v Přírodním Parku Strážnické Pomoraví. Při jarní povodni v roce 2006 došlo k protržení meandrové šíje a následné změně hydraulických, geomorfologických a vegetačních podmínek v korytě řeky a jeho přilehlém okolí v lokalitě Přírodní památky Osypané břehy. Cílem práce je popsat geomorfologické a vegetační změny, kterými odškrcený meandr prošel od doby svého vzniku.