Homo sapiens: Přírodní a kulturní adaptace v pleistocénu - Sýkorová, Lucie (2011)
Cílem mé práce je shromáždit podklady pro rekonstrukci krajiny v pleistocénu - v období ve kterém žil Homo neanderthalensis a v období ve kterém se prvně objevil Homo sapiens jako anatomicky moderní člověk - a najít souvislosti změny klimatických podmínek s fyzickým vývojem Homo sapiens a s jeho sociokulturními adaptacemi jako jsou potravní či sídelní strategie.