Morfoskopické znaky a jejich variabilita u novověkých skeletů z Anenských teras v Brně - Bútorová, Barbora (2011)
Cieľom tejto práce bolo spracovať kostrový súbor, ktorý bol odkrytý pri organizácii záchranného archeologického výskumu na lokalite Anenské terasy v Brne v roku 2004. Tento súbor sa skladal zo 132 hrobov, ku ktorým ešte prináležali kostrové ostatky z povrchového zberu. Celkovo bol počet jedincov, vrátane povrchového zberu, určený na minimálne 268 jedincov, z čoho bolo minimálne 152 dospelých, kde patrili jedinci skupiny adultus I a II, maturus I a II a senilis, poprípade bližšie neurčenej vekovej kategórie. Okrem toho sem patrilo minimálne 116 nedospelých jedincov, kde boli zarátané triedy fétus, infans I, infans II a juvenis. K základným znalostiam o kostrových ostatkoch patrí zisťovanie veku a pohlavia jedincov, ktoré patria medzi najdôležitejšie populačné ukazovatele spoločnosti. Na ich základe si môžeme vytvoriť obraz o živote jedincov a celej populácie v rámci doby, v ktorej žili.