Prevence a onemocnění pohybové soustavy u dětí předškolního věku - analýza dat studie ELSPAC - Turečková, Petra (2011)
Náplní práce je seznámit se s nemocemi a vadami pohybového systému dětského věku. Práce je rozdělena na část teoretickou, která pojednává o pohybovém systému obecně a také o nejčastějších nemocech pohybového aparátu u dětí. Součástí teoretické části je i rešerše o nejdůležitějších vitamínech a hormonech mající vliv na pohybový systém a také o vápníku a fosforu, jež jsou důležitou součástí kostí. Druhá praktická část je zaměřena na prezentaci získaných dat z longitudinální studie těhotenství a dětství (ELSPAC) u vybraných brněnských dětí. Porovnání statistických údajů získaných z této studie s daty získanými v rámci jiných studií. Cílem práce je přehledné, grafické zpracování dat, týkající se pohybové soustavy a přehled o stavu pohybového aparátu u pozorovaných jedinců.