Dárcovství vlastního těla z antropologické perspektivy - Kavalová, Pavla (2011)
Práce se zabývá dárcovstvím, které se stalo součástí altruismu v případě darování krve či krevní plazmy, ale i bližším pohledem na problematiku darování sebe sama v souvislosti s transplantační medicínou. Stěžejní roli v oblasti odběru orgánů hraje etický a sociální postoj občanské společnosti podložený legislativou, stejně jako náboženství, které ovlivňuje rozhodování, zda k poskytnutí orgánů přistoupit či ne. V oblasti dárcovství se angažuje řada nestátních neziskových organizací, především v případě transplantace orgánů, ale i firem, které fungují jako ziskové u odběrů krevní plazmy, jejichž záměry jsou taktéž zmíněny.