Komparace dopravních sítí se strukturou Vápenatky mnohohlavé - Čapek, Martin (2011)
Práce se věnuje porovnání sítě vytvořené hlenkou vápenatkou mnohohlavou (physarum polycephalum) s dopravní sítí. Pro srovnání byla vybrány mezinárodní komunikace na území České republiky. Výsledky provedeného experimentu dokázali, že hlenka dokáže nejen utvářet struktury velice podobné antropogenně podmíněným sítím, ale také může přispět k odvozování algoritmů uplatnitelných při zlepšení jejich efektivnosti a odolnosti.