Anamorfóza mapy a její možné využití pro vizualizaci dat z voleb - Ondrejka, Peter (2011)
Kartografická anamorfóza je technika transformácie zobrazovaného priestoru za účelom hlbšieho pochopenia mapovaných javov. Práca sleduje koncept kartografickej anamorfózy ako perspektívnej metódy kartografickej vizualizácie na príklade vizualizácie volebných dát. Klasifikácia a charakteristika jednotlivých typov kartografickej anamorfózy je predmetom teoretickej časti práce. Ďalej sú predstavené a zhodnotené popredné príklady súčasnej kartografickej tvorby s volebnou tematikou, stručne sú zmienené použiteľné dátové zdroje a softvérové nástroje. V praktickej časti je popísaný proces zostavovania anamorfovanej mapy. Analytický potenciál metódy demonštruje vlastná séria anamorfovaných máp s volebnou tematikou.