Interakce chirálních polutantů v prostředí - Švarcová, Lucie (2011)
Bakalářská práce zpracovává základní informace o zdrojích a osudu chirálních polutantů a interakcích jejich enantiomerních forem se složkami životního prostředí, tj. s vodou, půdou, ovzduším a biotou. Současně, v objemu omezeném rozsahem práce, vyzdvihuje hlavní aspekty studia osudu chirálních polutantů v prostředí, hodnotí stav a význam sledování těchto polutantů a jejich stabilitu v jednotlivých složkách prostředí. Vzhledem ke skutečnosti, že mnoho chirálních polutantů vykazuje schopnost bioakumulace, tj. hromadění v živých organismech, a mají toxické vlastnosti, jsou v bakalářské práci uvedeny i informace týkající se této oblasti. V této práci je také zdůrazněn význam používání vybraných chirálních polutantů (pesticidů a/nebo farmak) ve „správné“ enantiomerní formě, která je účinná a představuje relativně minimální zátěž pro jednotlivé složky životního prostředí.