Enantioselektivní degradace chirálních polutantů - Flodr, Jiří (2011)
Literární část diplomové práce s názvem Enantioselektivní degradace chirálních polutantů má poskytnout všeobecný přehled o osudu chirálních látek v prostředí. Experimentální část se zabývá stereoselektivní sorpcí α-HCH, o,p´-DDT a o,p´ DDD na různé půdní částice (rašelina, jíl a huminové kyseliny) s využitím statických a dynamických experimentů. Analytická metoda použitá pro stanovení chirálních látek zahrnuje automatickou extrakci, přečištění a koncovou analýzu. Pro finální analýzu enantiomerního složení byla použita plynová chromatografie s využitím chromatografické kolony s chirální stacionární fází a s detektorem elektronového záchytu.