Využití vybraných leukemických antigenů pro imunoterapeutické účely - Cibulková, Kateřina (2011)
Nádorová imunoterapie využívá imunitní systém k boji proti nádorovým onemocněním. Hlavním předpokladem je stimulace imunitního systému pacienta k útoku proti maligním nádorovým buňkám odpovědným za nemoc. Toho je dosaženo buď imunizací pacienta nebo prostřednictvím podání terapeutických protilátek. Buněčná imunoterapie je dalším významným subjektem nádorové imunoterapie. Zahrnuje buňky imunitního systému - NK buňky, cytotoxické T lymfocyty, dendritické buňky apod., které jsou aktivovány buď in vivo uplatňováním některých cytokinů nebo jsou izolovány, obohaceny a přeneseny zpět pacientovi k boji proti nádorovému onemocnění. Dendritické buňky jsou profesionální antigen prezentující buňky, jsou vysoce specializované v zachycení, zpracování a prezentaci antigenu. Dendritické buňky kultivované a loadované antigenem indukují antigen specifickou imunitu. Od této formy imunoterapie se očekává identifikace mechanismů kontroly imunogenicity dendritických buněk a lepší pochopení buněčné dynamiky.