Využití moderních elektromigračních metod při studiu metabolomu - Bárta, Pavel; Glatz, Zdeněk, 1958-; Masarykova univerzita. Ústav biochemie (2011)
Metabolomika je jednou z nejnovějších „omic“ na poli systémové biologie. Předmět jejího studia, metabolom, představuje komplex nízkomolekulárních látek, metabolitů, které jsou v buňce přítomny za daného fyziologického či vývojového stádia. Přes její významné místo v systémové biologii roste i její význam v lékařské diagnostice, kde specifické metabolity představují biomarkery dané nemoci. Kapilární elektroforéza (CE) je v současné době jednou z hlavních analytických metod pro studium metabolomu, jelikož umožňuje vysoce účinné a rychlé separace chemicky odlišných směsí metabolitů ze vzorků dostupných pouze v malých množstvích. Cílem této diplomové práce je využití CE při sledování reprodukčního potenciálu lidských oocytů.
Metabolomics is one of the latest „omic“ on the field of system biology. Object of its study, metabolom, represents complex of low-molecular substances, metabolites, that are present in a cell under certain physiological conditions. Via its significant role in system biology, its role in medical diagnostic still increases, where specific metabolites represent biomarkers of diseases. Capillary electrophoresis (CE) is one of leading analytical methods for metabolomic studies at present, because it allows high performanced and fast separations of chemically different metabolite mixtures from small quantity samples. Purpose of this Diploma thesis is utilization of CE for observation of human oocyte reproductive potential.
Vedoucí práce: Zdeněk Glatz
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2011
Keywords: embryogeneze člověka; kapilární elektroforéza; kapilární zónová elektroforéza; metabolomika; metabolom; mimotělní oplodnění; módy CE; oocyty; UV detekce; capillary electrophoresis; capillary zone elctrophoresis; extracorporeal insemination; human embryogenesis; in vitro fertilisation; metabolomics; modes of CE; UV detection; Oocytes; diplomové práce