Funkce antioxidačních enzymů a substrátů ve fotosyntéze lišejníků za stresových podmínek - Janochová, Jana (2011)
Při vystavení vlivu nejrůznějších stresových podmínek vznikají ve všech organismech reaktivní formy kyslíku (ROS), které mají pro buňku řadu vážných negativních účinků. Rostliny (i lišejníky) si proto vytvořily účinný antioxidační systém, který jim pomáhá bránit se negativním účinkům ROS. Karotenoidy jsou jedněmi z velmi účinných antioxidantů - mohou zhášet excitovaný stav chlorofylu a singletového kyslíku. Oxidované karotenoidy se nazývají xantofyly. Jejich největší význam se projevuje v přítomnosti vysoké ozářenosti. Nadbytek světla může vést k poškození reakčních center PS II a způsobit pokles rychlosti fotosyntézy. Tento pokles je znám jako fotoinhibice. Xantofyly působí proti těmto negativním účinkům vysoké ozářenosti tak, že se violaxantin konvertuje na zeaxantin, který má schopnost převést světelnou energii na teplo (disipovat). Tato konverze se nazývá xantofylový cyklus. V této práci byl zkoumán vliv vystavení nadměrnému záření na fotosyntetický aparát a fotoochranné mechanism