Metody a cíle mumifikace - Šťastný, Michal; Malina, Jaroslav, 1945-; Masarykova univerzita. Ústav antropologie (2011)
Tato bakalářská práce je zaměřena na všeobecně známou a v současnosti, díky reklamě, mezinárodním výstavám a historickým televizním dokumentárním pořadům, i velice populární mumifikaci lidí, jak v dávných dobách, tak i v současnosti. Moje práce se zaměřuje zejména na metody a cíle umělých mumifikací v dávných dobách a různých kulturách, kdy posmrtná mumifikace z počátku představovala určitou výsadu a sledovala významné postavení jedinců ve společnosti, přes specifika mumifikace některých jihoamerických kultur, až po doby, kdy se mumifikace stala moderní a dostupnou téměř pro všechny.
This work is focused on the well-known and now, thanks to advertising, international exhibitions and historical television documentary programmes, mummification also very popular people, as in ancient times, so even today. My work focuses on methods and goals of artificial mummification in ancient times and different cultures, the posthumous mummification of a privilege to represent the beginning and watched a significant position in the society through the specifics of mummification of some South American cultures, to the time when it has become a modern mummification and affordable for almost everyone.
Vedoucí práce: Jaroslav Malina
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2011
Keywords: Inkové; mumifikace; Incas; mummification; starověký Egypt; Jižní Amerika; ancient Egypt; South America; bakalářské práce; bachelor's theses