Ekotoxikologie, kontaminace a bioindikace v malých vodních tocích - Masner, Petr (2011)
Tato studie se zabývá kvalitou a toxicitou sedimentů malých vodních toků. Vzorkováno bylo 25 lokalit a to po dva roky. Lokality se nacházejí na území České Republiky a to ve dvou oblastech. Jednou je oblast jižních Čech, kde bylo vytipováno 17.lokalit. Druhá oblast je jižní Morava, kde bylo studováno 8 lokalit. Na lokalitách byl proveden odběr vzorků sedimentů v roce 2008 a 2009. Sedimenty byly následně zpracovány a analyzovány. Byly provedeny chemické analýzy pro získání obsahu toxických látek. Jednalo se o těžké kovy, Polycyklické aromatické uhlovodíky, organochlorované pesticidy a polychlorované bifenyly. Vzorky sedimentů byly také hodnoceny z hlediska toxického působení na živé organismy a to formou Flash testu s mořskou bakterií vibrio fishery. Z výsledného poklesu luminiscence se následně vypočítala hodnota EC 50. Lokality byly srovnávány navzájem mezi sebou a také v rámci let a oblastí. Trendy v kontaminaci jednotlivými typy polutantů byly srovnávány mezi roky, přičemž byly odhaleny určité zákonitosti.