Role askorbátu v resistenci rostlin proti inhibici PS II indukované zářením - Malinová, Martina (2011)
Kyselina askorbová je důležitým rostlinným antioxidantem, který je zapojen do protistresové reakce rostlin. Chrání rostliny před reaktivními formami kyslíku, které jsou vedlejším produktem aerobního metabolismu a jejichž produkce je zvýšena při stresu. Tato diplomová práce se zabývá vlivem vysokého světelného záření na množství kyseliny askorbové v rostlinách. Námi zvolené modelové druhy vyšších rostlin Arabidopsis thaliana a Nicotiana tabacum byly ovlivněny krátkodobým světelným stresem (1000 - 2000 μmol fotonů m-2 s-1 po dobu jedné hodiny). Poté bylo v rostlinách stanoveno množství kyseliny askorbové a také míra inhibice, popř. poškození fotosystému II pomocí metody in vivo fluorescence chlorofylu. Stanovení kyseliny askorbové bylo provedeno pomocí spektrofotometru. Bylo zjištěno, že po prodělaném krátkodobém světelném stresu došlo ke snížení množství kyseliny askorbové i ke snížení maximálního kvantového výtěžku FV/FM. Tento pokles množství kyseliny askorbové hodnotíme jako důsledek