Vliv zimního chemického ošetření silnic na mikrobiální společenstvo okolních půd - Trávníčková, Eva (2011)
Práce se zabývá vlivem zimního chemického ošetření silnic na mikrobiální společenstva okolních půd. V teoretické části je shrnuta problematika posypových materiálů, jejich srovnání co do účinnosti, ceny, zasazením do legislativního rámce a efektů na nejrůznější složky životního prostředí (voda, půda, biota). Zvláštní pozornost byla věnována vlivu na půdní mikroorganismy. V experimentální části jsou popsány dvě kampaně, kde se měřily dvě různé lokality (dva různé ekosystémy) ve dvou různých časech (podzim, jaro). Měřily se chemické (obsahy prvků, iontové výměnné kapacity, pH, vodivost atd.) i mikrobiologické parametry (mineralizace uhlíku a dusíku). Cílem práce bylo objasnit, zda zimní solení způsobuje negativní efekty. Chemické parametry efekt prokázaly, mikrobiologické parametry už méně jednoznačně. Proto byla zařazena část věnovaná molekulární biologii jako možném jiném přístupu - nikoliv hodnocením fyziologického stavu společenstva, ale hodnocením diverzity.