Možnosti snížení rizikovosti arsenu v problematických kalech - Maňáková, Blanka (2011)
Cílem práce je zhodnotit změny v biodostupné frakci arsenu a jeho specií, po aplikaci průmyslového kalu s vysokým obsahem arsenu na různé typy materiálů. V laboratorních podmínkách bylo modelováno využití čistírenského kalu pomocí tří scénářů: (1) Kompostování kalu s koňským hnojem, pro zhodnocení vlivu kompostujícího procesu na chování látek přítomných v kalu. (2) Vermikompostování, které slouží k přeměně kalem obohaceného substrátu a sledování vlivu enzymů obsažených v tělech žížal na změnu charakteru látek. (3)Smísení kalu s půdou a osázení hořčicí (Sinapis alba), které posuzuje chování arsenu v půdách a jeho možný přestup do rostlinných těl. Pro stanovení celkového a mobilizovatelného arsenu je zvolena metoda ICP-MS. Biodostupné podíly jsou modelovány extrakcí vzorků do činidla NH4Ac. Stanovení jednotlivých specií arsenu bylo provedeno metodou HPLC-ICP-MS. Časově náročný experiment má poskytnout komplexnější údaje o chování arsenu v experimentálních matricích.