Absorpční metody při optické diagnostice plazmatu - Dosoudilová, Lenka; Navrátil, Zdeněk, 1978-; Masarykova univerzita. Ústav fyzikální elektroniky (2011)
Tato práce se zabývá absorpčními metodami a jejich využitím při optické diagnostice plazmatu ke stanovení absolutní koncentrace excitovaných částic. Kromě absorpční metody založené na pohlcení záření vnějšího zdroje ve výboji byly studovány metody využívající absorpci vlastního záření výboje jako je samoabsorpční metoda a metoda efektivních větvících poměrů. Tyto metody byly následně aplikovány na vybrané výboje: nízkotlaký mikrovlnný a~radiofrekvenční výboj, bariérový výboj generovaný za atmosférického tlaku. Metody byly zkoumány také z hlediska chyby měření. Součástí práce je i přehled atomových charakteristik a~fyzikálních veličin používaných při vyhodnocení a základní popis studovaných výbojů.
This work is concerned with absorption methods and their application in optical diagnostics of plasma in order to determine absolute density of excited states. Main ideas of white light absorption, self-absorption and effective branching fractions were described. Self-absorption and EBF method are based on absorption of radiation by discharge itself. These three methods were consequently applied to selected discharges: low pressure microwave and radiofrequency discharge, barrier discharge generated at atmospheric pressure. Effect of measurement error was investigated too. In this work is also an overview of atomic characteristics and physical quantities used for evaluation as well as brief description of selected discharges.
Vedoucí práce: Zdeněk Navrátil
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2011
Keywords: absorpční spektra; aplikovaná optika; emisní spektra; plazma (fyzika); absorption spectra; applied optics; emission spectra; plasma (ionized gases); diplomové práce