Absorpční metody při optické diagnostice plazmatu - Dosoudilová, Lenka (2011)
Tato práce se zabývá absorpčními metodami a jejich využitím při optické diagnostice plazmatu ke stanovení absolutní koncentrace excitovaných částic. Kromě absorpční metody založené na pohlcení záření vnějšího zdroje ve výboji byly studovány metody využívající absorpci vlastního záření výboje jako je samoabsorpční metoda a metoda efektivních větvících poměrů. Tyto metody byly následně aplikovány na vybrané výboje: nízkotlaký mikrovlnný a~radiofrekvenční výboj, bariérový výboj generovaný za atmosférického tlaku. Metody byly zkoumány také z hlediska chyby měření. Součástí práce je i přehled atomových charakteristik a~fyzikálních veličin používaných při vyhodnocení a základní popis studovaných výbojů.