Demografický vývoj na Českolipsku od roku 1945 do současnosti - Nožička, Marek (2011)
Poválečný vývoj v československém pohraničí rozpoutává vášně a rozděluje veřejnost i po více než šedesáti letech. Z demografického hlediska znamená pro tyto oblasti velkou změnu a nastartování nové etapy vývoje obyvatelstva v těchto lokalitách. Tato práce analyzuje změny, které se udály v okrese Česká Lípa od konce druhé světové války do současnosti, jelikož se jedná o typické území obývané před válkou především německým obyvatelstvem. Detailně jsou rozebrány jednotlivé aspekty demografických charakteristik, které jsou srovnávány s celkovým vývojem v celé České republice, potažmo Československu. V práci dochází k vymezení nejdůležitějších etap vývoje, z nichž každá je samostatně a podrobně zkoumána.