Vliv glycerinu a polyethylenglykolů na konzervování usní - Vadlejchová, Nela (2011)
Práce zkoumá vliv glycerolu a polyethylenglykolu 400 na účinnost konzervačních přípravků na usně. K testům byly použity usně modelové, uměle stárnuté a usně z archeologických nálezů. Byla měřena hodnota pH, teplota smrštění usní, světlostálost látek a mechanické vlastnosti usní. Měření mechanických vlastností proběhlo dynamickou mechanickou analýzou v tahovém a torzním módu, přičemž v torzi proběhlo měření při teplotním skenu od 35 do 150°C. Bylo zjištěno, že glycerol i PEG 400 bude možné použít v konzervátorské praxi.