Glutation jako marker radiačního a nutričního stresu u vyšších rostlin - Balarinová, Kateřina (2011)
Glutathion (chemický název -glutamyl-cysteil-glycin) má přes svou jednoduchost velký význam pro správné fungování rostlinné buňky. Má velké množství funkcí. Obsahuje nejvíce neproteinově vázané síry v rostlině. Má významnou funkci v antioxidativním systému rostlin. Je nezbytný pro regeneraci askorbátu. V této práci jsem se zabývala účinkem deficience síry na růst a vývoj rostlin, na funkci fotosystému II a na celkové množství a redoxní stav glutathionu.