Problematika lidské reprodukce se zaměřením na imunologické aspekty - Vlašínová, Jana; Dušková, Monika; Masarykova univerzita. Ústav experimentální biologie. Oddělení fyziologie a imunologie živočichů (2011)
Lidská reprodukce je velmi složitý proces, jehož cílem je splynutí pohlavních buněk, gamet, a vznik nového jedince. Úspěch reprodukčního procesu je dán normální stavbou a činností pohlavních soustav muže a ženy a také mikroprostředím uvnitř pohlavních soustav. Nedojde-li po pravidelném pohlavním styku do jednoho roku k těhotenství, označuje se tento stav jako neplodnost. Mezi příčiny neplodnosti patří genetické a hormonální poruchy, anatomické abnormality a také imunologické faktory, např. protilátky proti spermiím. V dnešní době se s rozvíjející technikou neustále zdokonalují diagnostické metody a možnosti léčby neplodnosti. Metody asistované reprodukce (in vitro fertilizace, intrauterinní inseminace) jsou při léčbě neplodnosti využívány stále častěji.
Human repduction is a complex process, whose aim is the fusion of sex cells, gametes, and a conception of a new individual. Success of the reproductive process is determined by the normal anatomy of reproductive system from man and woman and by the microenvironment within reproductive system. If there is no pregnancy after regular sexual intercourse within a year, is the state as infertility classified. The causes of infertility include genetic and hormonal disorders, anatomic abnormalities and immunological factors, such as antibodies against sperm. Today with technology development are diagnostic methods and treatment possibilities improved. Methods of assisted reproduction (in vitro fertilization, intrauterine insemination) become in infertility treatment more common used.
Vedoucí práce: Monika Dušková
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2011
Keywords: asistovaná reprodukce; imunoterapie; neplodnost; poruchy reprodukce; assisted reproduction; immunotherapy; infertility; reproduction disorders; diplomové práce; master's theses